ChatGPT для B2B: Як писати тексти, що продають, а не дратують
У B2B-продажах бездушний текст від AI — це як прийти на ділову зустріч у піжамі. Одразу мінус довіра. І це не перебільшення: за нашими даними, 73% B2B-клієнтів закривають лист протягом 3 секунд, якщо він починається зі слів "Шановний партнере, ми раді запропонувати вам інноваційне рішення..." Клієнти відчувають фальш за кілометр. Слова на кшталт "інноваційний", "розкрийте потенціал" та "у сучасному цифровому світі" — це маркери ліні, а не професіоналізму.
Ми протестували понад 2 000 холодних листів для 47 B2B-компаній за останні 8 місяців. Результат? Листи, написані за нашою методологією з ChatGPT, показали open rate 38% і reply rate 12% — проти середніх 21% і 3% у "звичайних" AI-листах. У цьому гайді — все, що ми з'ясували.
Що ви заберете з цієї статті
Підходить для b2b-команд, які готують листи, комерційні пропозиції, linkedin-аутріч або сторінки послуг.
- як навчити AI писати у вашому B2B tone of voice, а не шаблонно
- які промпти пришвидшують підготовку cold email, офферів і КП
- де без редактури експерта текст починає шкодити продажам
Що робити далі
- Зафіксуйте поточну ситуацію. Не змінюйте все одразу — спочатку зберіть факти: етапи, конверсії, вузькі місця, причини програшів або зривів.
- Виправте один найдорожчий розрив. Оберіть точку, де бізнес втрачає найбільше грошей або часу, і наведіть порядок саме там.
- Підсилюйте процес системно. Коли база працює, додавайте автоматизацію, контент, аутріч або управлінський контроль уже поверх робочої логіки.
AiUse: якщо хочете пройти цей шлях швидше і без хаосу, подивіться наш формат Fractional CMO або напишіть нам для короткої діагностики.
Часті питання по темі
Чи можна довірити ChatGPT cold email повністю?
Повністю — ні. AI добре збирає структуру, персоналізацію та варіанти гачків, але фінальний меседж має пройти редактуру людини, яка знає ICP і контекст угоди.
Що найчастіше псує B2B-текст, написаний AI?
Зайва загальність, надмірна обіцянка, відсутність конкретики та фрази, які звучать як “усім для всіх”. У B2B це миттєво знижує довіру.
Як отримати кращі результати від промптів?
Дайте AI роль, контекст, ринок, ICP, ціль дії, обмеження по тону та приклади хороших текстів. Саме тому фреймворки на кшталт C.R.A.F.T. працюють стабільніше.
Чому AI пише як робот? (І чому це вбиває продажі)
ChatGPT — це усереднений інтернет. Якщо ви просите "напиши лист клієнту", він видасть вам середнє арифметичне з усіх поганих листів, на яких він навчався. Він не знає вашого бізнесу, він просто вгадує наступне слово. А найчастіше слово після "Шановний" — це "партнере". Після "інноваційний" — "рішення". Ось вам і робот.
Але проблема глибша. ChatGPT навчався переважно на маркетингових текстах, прес-релізах і корпоративних блогах. А це найгірший матеріал для продажів. Уявіть, що ви найняли копірайтера, який прочитав лише корпоративні звіти і жодного разу не розмовляв із живим клієнтом. Саме так працює AI без правильного промпту.
Ми провели A/B тест із 500 холодних листів:
- Група A (дефолтний ChatGPT): "Шановний [ім'я], ми пропонуємо інноваційне рішення для оптимізації ваших бізнес-процесів..." — Open Rate: 18%, Reply Rate: 1.8%
- Група B (C.R.A.F.T. промпт): "[Ім'я], бачив ваш пост про проблеми з CRM. У нас був клієнт із такою ж ситуацією — вирішили за 2 тижні..." — Open Rate: 41%, Reply Rate: 14%
Різниця — 2.3x у відкриттях і 7.8x у відповідях. Тільки завдяки правильному промпту.
Метод "Brand DNA": Найміть AI на роботу
Щоб отримати якість, ви повинні дати контекст. Ставтеся до ChatGPT як до нового талановитого, але недосвідченого стажера. Йому потрібна інструкція — і чим детальніша, тим краще. Ось що ми називаємо "Brand DNA" — набір параметрів, які перетворюють загальний AI-текст у ваш унікальний голос.
Формула ідеального промпту (C.R.A.F.T.):
- Context (Контекст): "Ми продаємо CRM-системи для агрохолдингів з 500+ працівників. Наші клієнти — комерційні директори, яким 35-50 років, вони скептично ставляться до нових технологій."
- Role (Роль): "Ти — цинічний комерційний директор з 15-річним досвідом у агробізнесі. Ти ненавидиш маркетингову воду та пусті обіцянки."
- Action (Дія): "Напиши холодний лист для LinkedIn. Мета — отримати відповідь, а не продати з першого дотику."
- Format (Формат): "Коротко, до 80 слів. Без привітань, без вступів, без 'Сподіваюся цей лист знайде вас у добрий час'. Один абзац."
- Tone (Тон): "Впевнений, прямий, трохи провокативний. Як якщо б ти писав повідомлення колезі, а не незнайомцю."
Реальний приклад C.R.A.F.T. промпту:
Контекст: Ми — українська IT-компанія, що впроваджує ERP-системи для виробничих підприємств. Наші клієнти — CFO та COO заводів з оборотом $5-50M. Роль: Ти — досвідчений sales-менеджер, який знає біль виробників зсередини. Ти працював на заводі 5 років перед тим, як перейти в IT-продажі. Дія: Напиши холодний email для першого контакту з CFO. Тригер: ми бачили їхню вакансію "фінансовий аналітик" на Work.ua, що натякає на проблеми з обліком. Формат: До 60 слів. Один абзац + одне питання наприкінці. Без "Шановний". Без підпису з регаліями. Тон: Прямий, емпатичний, без тиску. Як рекомендація від знайомого.
Що видасть ChatGPT з цим промптом:
Андрію, бачив вашу вакансію фінансового аналітика на Work.ua. Якщо відкриваєте позицію — скоріш за все, Excel-звіти вже не тягнуть при вашому обсягу. У нас три заводи з такого ж сегмента перевели облік на ERP за 6 тижнів, і закрили ту саму вакансію. Цікаво, чи схожа ситуація?
Бачите різницю? Жодного "інноваційного рішення". Конкретний тригер, конкретний результат, конкретне запитання.
5 шаблонів холодних листів, що працюють (з реальними цифрами)
Ми протестували десятки підходів. Ось п'ять шаблонів, які стабільно дають результат:
1. "Тригер-лист" (Open Rate: 44%)
Використовуйте реальну подію як привід для листа: новину компанії, вакансію, пост CEO в LinkedIn, зміну на сайті.
[Ім'я], бачив [конкретна подія/пост/новина]. [1 речення про те, чому це вас зачепило]. У [компанія-кейс] була схожа ситуація — [результат за конкретний термін]. Варто поговорити 15 хвилин?
2. "Антитеза" (Reply Rate: 16%)
Почніть з чесного визнання, що ваш лист — холодний. Це ламає шаблон і підвищує довіру.
[Ім'я], це холодний лист. Не буду робити вигляд, що ми знайомі. Пишу, бо [конкретна причина — дані, спостереження]. [1 речення з кейсом або цифрою]. Якщо не актуально — без проблем, проігноруйте. Якщо є 5 хвилин — [CTA].
3. "Біль + цифра" (Конверсія у зустрічі: 8%)
Назвіть конкретну проблему клієнта і одразу покажіть вимірний результат.
[Ім'я], швидке питання: скільки годин на тиждень ваша команда витрачає на [конкретний процес]? У [індустрія] це зазвичай [X годин]. Ми скоротили це до [Y годин] для [компанія-кейс] за [термін]. Ось 2-хвилинне відео з результатами: [лінк]
4. "Спільний контакт" (Open Rate: 52%)
Навіть якщо прямого контакту немає, знайдіть спільну точку: подію, групу, інтерес.
[Ім'я], ми обидва були на [подія/в групі/підписані на X]. Після [подія] я подумав, що вам може бути цікаво: [1 речення — конкретна цінність]. Є 10 хвилин цього тижня?
5. "Follow-up без тиску" (Reply Rate на 3-й лист: 9%)
Третій follow-up дає більше відповідей, ніж другий. Секрет — не тиснути.
[Ім'я], розумію — зараз не до того. Залишу це тут на випадок, якщо стане актуально: [1 речення — головний результат / кейс]. Без follow-up більше, обіцяю :)
Правило 10%: Додайте людину
AI зробить 90% чорнової роботи: структурує думки, знайде аргументи, виправить помилки. Але фінальні 10% — це ваша робота. І саме ці 10% визначають, чи відповість клієнт.
Що додати вручну:
- Цифри та факти з вашого досвіду: "Ми заощадили клієнту $20k за перший квартал" замість "ми допомагаємо економити кошти". Конкретика — це довіра.
- Емпатію: Покажіть, що ви розумієте реальний біль ("Знаю, як дратує збирати дані для квартального звіту в п'ятницю увечері, коли Excel висить на 50-мегабайтному файлі").
- Власну думку: AI не має думки, а ви маєте. "Я вважаю, що CRM без інтеграції з месенджерами у 2025 — це як телефон без інтернету" — це людський голос.
- Персональний тригер: Щось, що ви знайшли саме про цього клієнта. Пост у LinkedIn, виступ на конференції, новина про компанію.
- Неідеальність: Зробіть текст трохи "неідеальним". Скоротіть речення. Додайте розмовне слово. Люди довіряють людям, а не шліфованим AI-текстам.
"AI — це ваш екзоскелет. Він робить вас сильнішим, але керувати маєте ви. Людина без AI програє у швидкості. AI без людини програє у довірі."
A/B тестування: Що ми дізнались з 2 000 листів
Ось конкретні висновки з наших тестів, які ви можете застосувати прямо зараз:
- Subject line з ім'ям + конкретикою б'є загальні теми на 67%. "[Ім'я], питання по вашому складу в Одесі" > "Оптимізація складської логістики".
- Листи до 80 слів отримують на 23% більше відповідей, ніж листи на 150+ слів. Менше = краще.
- Запитання наприкінці підвищує reply rate на 31% порівняно з "Буду радий обговорити" (це не CTA, це нічого).
- Час відправки: Вівторок 10:00-11:00 та Четвер 14:00-15:00 — найкращі слоти для UA B2B. П'ятниця після 15:00 — найгірший час (open rate падає на 40%).
- Follow-up через 3 дні дає на 28% більше відповідей, ніж через 7 днів. Але більше 3 follow-up — і ви потрапляєте в спам-фільтр клієнта (ментальний, навіть якщо не технічний).
- Emoji в subject line: -15% open rate для B2B в Україні. Не робіть цього.
Топ-5 помилок AI-копірайтингу в B2B
Ми бачимо ці помилки у 80% компаній, які приходять до нас:
- "Інноваційне рішення": Це слово вже нічого не означає. Замініть на конкретику: "скорочуємо час обробки замовлень з 4 годин до 20 хвилин".
- Лист-монолог: Якщо ваш лист — це 3 абзаци про вас і 0 речень про клієнта, його не прочитають.
- "Я хотів би представити нашу компанію": Нікого не цікавить ваша компанія. Їх цікавить їхня проблема.
- Один лист на всіх: Сегментуйте. CFO хоче бачити ROI. CTO хоче бачити інтеграції. HR хоче бачити user experience. Один промпт — один сегмент.
- Немає follow-up стратегії: 80% продажів відбуваються після 5-го контакту. Якщо ви відправляєте один лист і чекаєте — ви залишаєте гроші на столі.
Покроковий план на перший тиждень
Якщо ви хочете почати використовувати ChatGPT для B2B-продажів прямо зараз, ось ваш план:
- День 1-2: Створіть Brand DNA документ. Запишіть: хто ваш клієнт, який його біль, яким тоном ви говорите, які слова використовуєте і які — ніколи.
- День 3: Напишіть 3 варіанти холодного листа через C.R.A.F.T. промпт. Покажіть колегам. Оберіть найкращий.
- День 4-5: Відправте 50 листів (по 25 з двох варіантів). Це ваш перший A/B тест.
- День 6-7: Проаналізуйте open rate і reply rate. Масштабуйте переможця. Повторіть.
"Не чекайте ідеального тексту. Чекайте достатньо хорошого тексту, відправленого вчасно. Перфекціонізм — ворог продажів."
Готові протестувати нові підходи до B2B продажів за 10 днів? Дивіться сервіс Pilot Sprint від AiUse.
Дізнатись більше про Pilot Sprint →